Så skapas en effektiv produktionsprocess

Minskad risk för förseningar, snabbare resursfördelning och inget som faller mellan stolarna. Så kan resultatet av produktionsledningen sammanfattas.  

Moduls produktionsledning består av arbetsledarna, orderhandläggare och produktionschef. Gruppen träffas dagligen för att skapa ett effektivt informationsflöde och samordning mellan olika delar av produktionsverksamheten. Här går man igenom allt som är på agendan, vecka för vecka.  

– Genom detta arbetssätt har vi höjt leveranssäkerheten samtidigt som vi ser till så att vi fokuserar på rätt saker, säger Daniel Sakko, produktionschef. 

Under produktionsledningens möten går gruppen tillsammans igenom aktuella ordrar, produkter och materialförsörjning för att tidigt kunna identifiera eventuella problem eller förseningar.  

– I de allra flesta fallen kan vi hålla våra deadlines. Men naturligtvis kan det dyka upp saker som vi inte kan rå på, säger Daniel och fortsätter: 

– I en produkt kan det till exempel ingå en plastartikel som vi beställt från en extern leverantör. Om den är försenad kan vi inte leverera den färdiga produkten till vår kund i tid. Då är det viktigt att vi upptäcker detta och kan ha en dialog med kunden redan innan leveransen är försenad. 

Efter produktionsledningens möte tar arbetsledarna informationen vidare till teamledarna som leder det dagliga arbetet i produktionen. De här rutinerna har lett till ett mer strukturerat, planerat arbete med fokus på framförhållning. 

– Vi kan nu ligga steget före och undviker känslan av att springa och släcka bränder, som förr kunde uppstå vid ordertoppar, säger Daniel.  

Resursfördelning är en central fråga inom produktionsledningen, där målet är att anpassa bemanningen efter varje dags specifika behov. Medarbetarna inom produktionen har kompetens att hantera olika maskiner, vilket möjliggör en arbetsdag som börjar vid en maskin och slutar vid en annan. Denna flexibilitet skapar en varierande arbetsmiljö för de anställda och effektiviserar samtidigt produktionen. 

– Modul ska vara hållbart på många olika sätt – inte minst när vi pratar arbetsmiljö. Det ska vara roligt, utvecklande och varierande att arbeta här, säger Daniel. 

Han förtydligar samtidigt att det blir ohållbart att rotera och ändra i planerna hela tiden. 

– Visst kan vi göra vissa ändringar på uppstuds om så krävs, men genom den långsiktiga, nogsamma planeringen är det inte nödvändigt särskilt ofta. Genom det här långsiktiga arbetssättet har vi lyckats effektivisera produktionen och etablerat oss som en pålitlig aktör på marknaden. 

 

På bilden syns arbetsledarna Andreas Lindbäck och Merlita Strömbäck tillsammans med produktionschef Daniel Sakko.

Mer info på www.modul.nu

Eller direkt kontakt produktionschef Daniel Sakko, 073-844 70 95, daniel.sakko@modul.nu

18 Dec 2023